De mult timp am în minte să fac o postare cu acest subiect pe blog întrucât e unul dintre cele mai discutate subiecte pe care le am cu diverse persoane care trec pragul micului nostru magazin.
Deși la noi încă nu se pune accentul foarte mult pe diferențele cele două tipuri de șampoane, este foarte important ca atunci când căutăm un șampon solid care să ni se potrivească, să știm care este diferența dintre cele două tipuri, astfel încât să îl putem alege pe cel care considerăm că se potrivește părului nostru.
Nu spun aici că unul tip de șampon ar fi mai bun decât altul. Sunt doar diferite, și depinde de voi, de părul vostru să vedeți și să decideți ce vi se potrivește în cazul vostru. Astfel, dacă un anumit tip nu vi se potrivește, nu înseamnă ca trebuie să renunțati și să reveniți la șampoanele lichide, ambalate în plastic, ci mai aveți o șansă 😛
Așadar, să le luăm pe rând:
- Șamponul saponificat
Acesta se obține prin saponificarea uleiurilor, prin aceelași procedeu prin care se obține săpunul clasic, cu care ne spălăm pe corp. În mare, se iau uleiurile, se adaugă soda caustică (stați lniștiți, aceasta nu se mai regăsește în produsul final, transformându-se complet în procesul de saponificare) și rezultatul se lasă câteva săptămâni la întărit. Diferența dintre săpun și șampon e că în realizarea ultimului s-a pus mai mult accent pe ingrediente cu efecte benefice asupra părului, în funcție de fiecare tip de păr (de exemplul, se poate folosi ulei de ricin, extract de urzică, pudra shikakai, sau alte „bunătăți” pentru păr). Cum recunoaștem un șampon saponificat – dacă ne vom uita la lista ingredientelor, vom observa că printre primele ingrediente vor fi listate uleiuri (masline, cocos, ricin, etc.) sau unturi (de shea, cacao, etc.).
- Șamponul nesaponificat
Spre deosebire de cel menționat anterior, obținerea acestui tip de șampon nu implică saponificarea grăsimilor. Pentru realizarea lui se iau cam aceleași ingrediente care se găsesc și într-un șampon lichid – surfactanți (substanțe care atrag murdăria înspre ele și o îndepărtează de pe suprafața pielii sau părului) plus alte ingrediente benefice pentru păr (provitamina B5, proteine, sau pudre și uleiuri vegetale), doar că în procesul de fabricație nu s-a mai adăugat apă (precum în cazul șampoanelor lichide), ci ingredientele s-au compactat pentru a da o structură solidă șamponului.
Și deși șampoanele saponificate pot părea uneori mai scumpe, trebuie reținut că ele rezistă la aproximativ 30-50 de spălări (în funcție de lungimea părului), fiind foarte concentrate – ceea ce le face să fie destul de rentabile.
Cum recunoaștem un șampon nesaponificat? În acest caz, ingredientele principale nu vor mai fi uleiurile, ci surfactanți ca „sodium coco-sulfate”, au „sodium cocoyl isethionate” – care în ciuda denumirii lor complicate care poate îi face sa pară super sintetici, ei de fapt sunt obținuți din surse naturale și regenerabile, fiind derivați din uleiul de cocos. Sunt într-adevăr procesați, dar naturali. Un exemplu, însă, de surfactant sintetic pe care noi însă îl evităm e SLS (sodium lauryl sulfate), care se găsește în multe șampoane de pe rafturile supermarket-urilor, este de cele mai multe ori e obținut din petrol, iar efectele lui asupra pielii și părului sunt destul de controversate. Stați liniștiți, însă, nu îl veți găsi în șampoanele noastre solide! 🙂
Dacă cele saponificate se găsesc mai ușor, cele nesaponificate se găsesc ceva mai greu în România. Daaar….v-am zis că noi avem pe site șampon nesaponificat produs chiar în România? 😀 Dap, de la Zahra – drops of nature! 😀
Diferențele dintre cele 2 tipuri de șampoane, în ce privește efectul asupra părului nostru
Și totuși, ce efect au aceste tipuri diferite de șampoane asupra părului nostru? Și ce importanță are să știm diferența dintre cele 2?
Ei bine, în cazul șampoanelor saponificate, procesul de obținere le face să aibă un pH mai bazic decât al părului nostru. Asta înseamnă că pot să lase părul mai uscat și uneori mai încărcat, cel puțin la primele folosiri. Pentru reglarea pH-ului, de multe ori se recomandă clătirea părului cu o soluție pe bază de oțet (cel mai adesea în proporție de 1 parte oțet la 5 părți de apă). Nu vă speriați, mirosul nu rămâne după uscarea părului 🙂 Însă oțetul, fiind acid, reglează pH-ul și lasă părul mai strălucitor și mai fin.
Șampoanele nesaponificate au însă un pH mai apropiat de cel al părului și nu mai necesită „reglarea” acestuia prin soluția de apă cu oțet, iar părul va rămâne cam ca și după o spălare cu un șampon lichid. Poate fi mai potrivit pentru persoanele cu scalpul mai sensibil.
Însă, din nou, nu putem spune că un tip de șampon este mai bun decât altul. Ci doar că părului tău poate i se potrivește mai bine un tip sau altul. Sunt persoane care îl preferă pe cel saponificat, iar altele pe cel nesaponificat. În esență, contează să le încerci și să știi să faci diferența între ele, pentru a putea alege ceva potrivit părului tău.
Părul tău pe care îl preferă? Poți să ne lași un răspuns în comentarii! 🙂
Eu am testat doar samponul saponificat, pentru ca, sincer…am aflat abia recent, ca exista si nesaponificate. Nu stiam diferenta intre ele, am mai citit pe niste grupuri de discutii si mi s-a parut interesant. Mie imi este foarte bine, de exemplu, de la ce folosesc acum (sampon solid Jovid Cosmetics) si folosesc de vreo 4 ani. Intr-adevar, a fost nevoie de clatire cu otet, cateva luni, pana s-a obisnuit parul si scalpul, dar acum nu mai este necesar. Insa vreau sa testez si samponul nesaponificat, pentru ca sunt curioasa daca existe diferente semnificative.
Multumim de articol!
Buna, Andreea! Multumim frumos pentru că ne-ai împărtățit experiența ta! 🙂 Într-adevăr, și nouă ne plac mult șampoanele de la Jovis! 🙂 Iar daca vrei să testezi, pentru unele dintre cele nesaponificate avem și variante mai micuțe, „ de voiaj”, dacă vrei să vezi cum se comportă. Deocamdată mărimea de test o avem pentru câteva de la Beauty Kubes, însă sperăm ca în curând să o avem și pentru șamponul de la Zahra! 🙂
Nici eu nu am stiut de existenta acestui tip de sampon. Eu ma spal deja pe cap de mai mult de un an cu sampon solid saponificat si parul meu nu s-a obisnuit chiar daca ma clatesc cu otet. Mereu raman cu reziduuri in par dar am zis ca suport asta de dragul unui ambalaj de plastic in minus. Am incercat aprox 5 șamponuri solide pana acum si unele au fost mai ok altele deloc. De fiecare data clatire cu otet de mere, si diluat cu apa, si nediluat, si pe radacini si doar pe lungime… Dar aproape nicio diferenta, reziduurile persista.
Chiar sper ca acest sampon nesaponificat sa se dovedeasca o minune 😅 ar fi super sa am iar senzatia de par curat si neincarcat. Cu urmatoarea comanda incerc! ❤️
Mă bucur că informația a fost de folos! 😊 Sper să găsești șamponul care să ți se potrivescă! Iar la unele șampoane nesaponificate avem și varianta mai micuță, de test. 🙂