5 pași pentru o bucătărie mai prietenoasă cu mediul

Există numeroase moduri de a reduce plasticul pe care îl folosim în bucătărie. Trebuie doar să știm de unde să începem! 🙂 Fiecare pas, oricât ar părea de mic, va avea în cele din urmă un efect benefic.

Astfel, am realizat mai jos o listă cu pași care te pot ajuta să elimini cât mai mult din plasticul pe care îl folosești în bucătărie:

  1. Buretele pentru vase.
    Știați că bureții sintetici pentu vase vor rămâne în mediu pentru cel puțin câteva sute de ani? Sunt realizați din poliuretan, un material care nu poate fi reciclat sau compostat. 
    Din fericire, există numeroase alternative naturale:
    Buretele din lufa – un burete 100% natural, obținut din planta de lufa, o plantă din familia castraveților, care înainte de uscare este chiar comestibilă. După folosire, buretele este compostabil și se va degrada în mod natural.
    Peria pentru vase, cu cap detașabil – o perie din lemn și metal, cu peri naturali din tampico. Pe lângă faptul că rezistă mult mai mult decât bureții de vase, se curătă mult mai ușor iar la sfârșitul duratei de viață, se poate înlocui doar capătul detașabil (care este complet compostabil).
  2. Detergentul de vase
    Poate ne-am obișnuit cu detergentul lichid de vase, care vine ambalat în sticle de plastic. Însă știai că poți folosi un detergent solid? Acesta vine ambalat în hârtie, este 100% natural, iar dacă mai pui și faptul că e realizat manual în România, n-ai cum să nu-l adori! Și un avantaj extra pe care l-am observat noi este faptul că nu usucă pielea mâinilor, ci dimpotrivă, o lasă hidratată datorită glicerinei pe care o conține în mod natural.
  3. Prosoapele de bucătărie
    Rolele cu prosoape de hârtie de unică folosință nu numai că sunt ambalate în plastic, dar majoritatea sunt făcute din hârtie „nouă”, nereciclată. Soluția pot fi prosoapele clasice, din bumbac, care pot fi spălate și reutilizate pentru mult timp!
  4. Caserole din inox
    Știai că plasticul elimină constant substanțe chimice în mediu (în special BPA și BPS), în special atunci când este încălzit? Substanțele respective sunt considerate dăunătoare asupra sănătății, iar pe termen lung pot duce la dereglări hormonale sau chiar probleme mai grave. Acest lucru se aplică și caserolelor din plastic, pe care mulți le folosesc pentru depozitarea mâncării. Soluția? Caserolele din inox! Sunt foarte durabile și rezistente, iar inoxul este un material inactiv și sigur pentru alimente. Unele dintre aceste caserole sunt și rezistente la scurgeri, așa că nu va trebui să-ți faci griji în cazul în care vrei să iei cu tine alimente mai apoase.
  5. Peria pentru sticle
    Poți să eviți peria pentru sticle cu peri din plastic, înlocuind-o cu o alternativă mai sustenbilă -peria realizată din fibre din coajă de cocos! O astfel de perie pe care v-o recomandăm este cea de la LoofCo. Aceasta este realizată din fibrele ce se găsesc între coaja interioară, tare și coaja exterioară a unei nuci de cocos mature. Aceste fibre sunt extrem de utile pentru realizarea accesoriilor pentru curățare, în special datorită proprietăților sale antibacteriene. LoofCo folosește fibrele rezultate în urma procesării nucilor de cocos în industria alimentară, fibre care ar fi ajuns în alte condiții să fie arse ca și reziduuri.
    Fiind din materiale 100% nautrale, nu eliberează substanțe toxice sau microplastic în mediu, iar la sfârșitul duratei de viață va fi biodegradabilă.
    Mai mult, LoofCo folosește practici fair-trade și sustenabile în procesul de producție, ajutând la crearea locurilor de muncă în regiuni defavorizate.

Voi ce alte modalități de a reduce plasticul din bucătărie folosiți? Împărtășiți-ne!

Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici